Marianne Toxboe er uddannet sygeplejerske, sygeplejelærer og cand. mag. pæd. I sit professionelle liv har hendes omdrejningspunkt været faglig formidling, vejledning og undervisning inden for det humanistiske felt.

I 2013 debuterede Marianne Toxboe med romanen Skyggespil, der er første bind i en trilogi om den unge Maja Niemanns dramatiske liv under og efter 2. Verdenskrig. Anden del af trilogien, Efterladt, udkom i februar 2015, mens tredje og sidste bind, Fodspor, udkom i oktober 2016.

Det er de kritiske mellemmenneskelige situationer genereret af historiske hændelser, der skaber det spændende plot i forfatterens bøger.

Om sin debut som romanforfatter siger Marianne Toxboe:

I mit professionelle liv har jeg skrevet en del faglitterære tekster. Med serien om Maja Niemanns liv er drømmen om at kaste sig over skønlitteraturen endelig blevet en realitet. Jeg oplever det som befriende at slippe fantasien løs og skrive frit. Og så har genren jo den fordel, at man kan skildre og dramatisere menneske- og hverdagslivets problematikker i en selvvalgt kontekst.

Omvendt rummer manglen på faste rammer også en sårbarhed. Man bevæger sig jo ud på usikker grund og kan ikke undgå at udlevere sig selv på et eller andet plan. Men sårbarheden opvejes af glæden ved at udforske skrivekunsten og afkode hemmeligheden bag den gode romans tilblivelse.

Det har ikke været hensigten at skrive en egentlig historisk roman, men alene at bruge epoken til at dramatisere en fortælling om motiver og drivkræfter bag begreber som kærlighed, svigt, magt, begær og heltemod. Den historiske kontekst er autentisk, men romanserien skal primært ses som en spændingsroman og en familiekrønike.

Marianne Toxboe om udgivelsen af debutromanen

Forgudet


Forgudet

Forgudet er en fiktiv spændingsroman. Handlingen udspiller sig i 1969. Hovedpersonen, den 18 årige Iben, lever et beskyttet liv på første klasse, men i det skjulte dikteres hendes liv af faderens overgreb. Hendes opgør med faderen blive skæbnesvangert. Forgudet udkommer i september 2019 og er Marianne Toxboes fjerde roman.

Læs mere om Forgudet

Trilogien om Maja Niemann


Skyggespil

Marianne Toxboe debuterede i august 2013 med romanen Skyggespil, som er det første bind i en trilogi om den unge kvinde Maja Niemanns liv under og efter 2. Verdenskrig. Det dramatiske udgangspunkt er augustoprøret i 1943 og Majas forelskelse i en tysk soldat.

Læs mere om Skyggespil »
Efterladt

Andet bind, Efterladt, udkom i februar 2015. Handlingen udspiller sig i efterkrigstiden og frem til 1961. Hvordan går det Maja, hendes datter Anna og resten af familien Niemann? Hvilken pris har de hver især betalt for deres valg under krigen?

Læs mere om Efterladt »Cover grafik til bogen Fodspor

Fodspor

Fodspor er det tredje og sidste bind i trilogien og udkom i 2016. Handlingen udspiller sig, dels i DDR og dels i Danmark, i årene 1961 til 1963. Hermann, Majas tyske kærlighed og Annas far, er spærret inde bag muren i DDR, da han får kendskab til, at han er far til et barn i Danmark.

Læs mere om Fodspor »